När man talar om lego, så är det ju ofta i form av att bygga ihop en massa olika saker. Men vet ni, det går att använda lego leksaker från Billig Lek för att göra en massa andra lekar med. Kanske det är så att det är dags för kalas hemma, med ett tema på Lego? Då är det ju smart att även anpassa lekarna så att de har att göra med just dessa färgglada plastbitar.

Kul lekar med lego bitar

Det finns som sagt många skoj lekar som helst att göra med hjälp av lego leksaker. Bland annat dessa lekar:

  • Gissa hur många bitar

  • Bygga högsta tornet

  • Bit för bit

  • Lego i hink

Gissa hur många bitar

I denna lek så ska man fylla upp en glasburk med legobitar. Sedan ska alla barn gissa hur många det är.

Bygga högsta tornet

Alla barn ska få varsin hög med lego. Sedan får de två minuter på sig att bygga ett torn. Det torn som är högst och står för sig själv vinner.

Bit för bit

Sätt barnen i en cirkel på golvet. Alla barn får sedan en hög med legobitar. Sedan ska alla barn sätta samman fyra legobitar, vilka de vill, sedan skicka den vidare, till höger. Då får alla något att fortsätta på, med tre bitar. Sedan skicka vidare igen. Gör detta ett par gånger. Sedan har alla barn varsitt legobygge som de kan ge ett namn samt berätta något om.

Lego i hink

Denna lek innebär att alla barn ska från ett visst avstånd pricka en hink med legobitar. Olika färger ger olika poäng. Se till att bestämma vilka färger som ge vad för poäng. Sedan ska alla barn få lika många bitar av varje färg.

Pictionary med Lego

Det går även att göra pictionary med lego. Du som förälder ska se till att förbereda ord eller bilder som alla barn förstår. Det kan vara saker som äppleträd, bok, orm, telefon med mera.

Dela upp lag och ge varje lag samma bild. Gör lika många kort med ord/bild som lag. Gör även så att korten är jämnt delbart med hur många som är i laget. Det så att alla får bygga lika många gånger. 2-3 varv är lagom att göra.

Spela så här:

Häll ut allt lego och dela upp till lagen. En i varje lag ska börja. De som börjar får varsitt kort. Dee ska titta på kortet och sen börja bygga så de andra i laget förstår vad som står på kortet.

Första lag att komma på vad det är som byggs/är på kortet vinner ett poäng. Sen går turen till nästa lagmedlem. Tills att alla korten är slut. Sedan räknar man ihop vilket lag som fick flest poäng.

Köp hem lego

Lego har som sagt många bra användningsområden. Dels är det ju hur kul som helst att skapa med det och bygga med, dels kan man som sagt göra en massa bra lekar för kalaset med hjälp av dem. Så köp hem en massa lego!