Det kan vara mycket att tänka på när du ska välja träningsform. De är många som springer eller cyklar på morgonen, andra tar sig ett träningspass på fitness centret innan jobbet. Men du kanske gillar lugnet när man simmar eller utför ett yogapass? Självklart handlar det om intresse, men det finns också några fysiska begränsningar man ska tänka på. Hur har du det t ex med dina knän och fötter?

Har du en gammal knäskada eller ömmar fötterna, kanske det inte är långa löppass i nerförsbackar, som är det bästa. Även om tre av fyra arbetskamrater påstår att detta är det bästa som finns. Det handlar om dig och din kropp. Du ska leva med denna resten av livet, så det är bäst att lyssna på din kropp här.

Hälsporre och andra åkommor

Låt oss ta en titt på fötterna. Dessa består av en mängd små ben som sitter ihop och håller oss gående. Både muskler och senor hjälper till med att ge oss en sund och fjädrande gång. Ibland fungerar detta dock inte helt som det ska. Går du snett på fötterna och lutar inåt, så belastar du fotvalvet och den sena som löper genom hela foten, från häl till tår. Det kallas pronation och kan slita ordentligt på fötterna om du springer. Med rätt inläggssulor kan du motverka detta och stabilisera foten. Du hittar inläggssulor på Alignfootwear.se

Sådana sulor kan även vara bra om du drabbats av hälsporre eller nedsjunken framfot. Vad nedsjunken framfot är, säger nästan sig själv. Vi har en tvärbåge som hjälper till och stödjer framfoten. Om inte den fungerar, sjunker foten ihop under de tre mellersta tårna. Hälsporre är ett inflammationstillstånd i foten. Den sena som löper från hälen till tårna, kan överbelastas med inflammation i hälfästet som följd. Med rätt sulor och en träningsform som passar dig, kommer du långt.